MEDICAL SALUS
Centre Mèdic La Bisbal d´Empordà

Plaça Nova, 9, 17100

La Bisbal d’Empordà, Girona

Tel. 972 64 14 05

info@medicalsalus.com

PICA I MERICISME

 

La ingestió de substàncies no comestibles desajustada evolutivament, sense rebuig als aliments es denomina pica. No l’hem de confondre amb l’exploració que fa el nen, ni amb l’ inici de la dentició. Descartades les causes mèdiques, pot produir-se per factors emocionals, o formar part d’un quadre més ampli de trastorn del desenvolupament o retard mental.

 

L’ afectació causada pel retorn dels aliments de l’ estómac fins a la boca, vomitant o regurgitant i tornar-los a mastegar, de forma repetitiva, que poden presentar alguns nens es denomina mericisme. Aquesta alteració pot provocar risc de pèrdua de pes i desnutrició en els nens. Acostuma a iniciar-se a partir dels 3 mesos d’ edat, després d’ un període de digestió normal.

 

El nen presenta aquests episodis durant al menys un mes, sembla produir-li plaer, en comptes de generar-li fàstic o pertorbació i entre episodis mostra irritabilitat i gana. Són nens amb molt estat d’alerta i desperts. Generalment, després de descartar causes orgàniques s’ associa a la falta d’estimulació del bebè, a l’estrès, a les  dificultats de relació, o ser part d’un quadre de retard mental.

 

« Tornar